Slotcall: Twee kwartjes en +14% voor ASMI | IEX.nl

2022-07-22 20:28:07 By : Ms. HONGXUAN CAI

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Vanaf 11,75 per maand leest u dagelijks het laatste nieuws en onze professionele aandelenanalyses en kooptips.

In de IEX Beste Keuze Vergelijker vindt u de brokers, crypto-exchanges, vermogensbeheerders en beleggingsplatforms die door Nederlandse beleggers het best worden beoordeeld. Onze redactie selecteerde samen met onafhankelijke experts bovendien de fondsen, trackers en turbo's die de laatste jaren aantoonbaar value for money hebben geboden.

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

De ECB verhoogt de rente met twee kwartjes en verwacht niettemin dat de inflatie nog wel een tijd hoog zal blijven. Euro en rentes stijgen en enige volatiliteit volgde op de koersenborden. Uiteindelijk sloot de AEX (+1,5%) een stuk hoger.

Marktcommentator Arend Jan Kamp de gehele persconferentie gevolgd en alle nieuwtjes gedeeld in het liveblog en op zijn Twitteraccount. Naast de renteverhoging van 0,5% heeft Christine Lagarde ook een nieuwe tool geïntroduceerd: de TPI. Dat staat voor Transmission Protection Instrument en moet de rentespread tussen Duitsland en Italië beperkt houden. "Een nieuw instrument dat met inflatie als excuus, steunprogramma's verlengt", schrijft de Belgische econoom Geert Noels op Twitter.

Lagarde duikt btw Financial Times vraag waarom ze paar jaar terug zei dat EU rentes-spreads niet des #ECB's zijn en nu wel

We zouden haast vergeten dat we midden in het cijferseizoen zitten en dat de IEX Beleggersdesk vandaag op volle toeren draaide. Vanochtend kwam techaandelenanalist Paul Weeteling als eerste langs met een analyse van ASMI (+14%), dat gisteravond met cijfers kwam en vandaag de grootste stijger op het Damrak was.

ASMI: Orderintake is niet te stuiten https://t.co/KTCVbUX1F2 #ASMI #AEX #Beleggen #Aandelen

Net als bij ASML (+5,2%) wordt het uitleveren van de orders echter gehinderd door tekorten in de aanvoerketen. De overige gelijkenissen tussen de cijferrapportages van beide chipmachinefabrikanten zijn ook tekenend voor de high-end chipmachinemarkt.

Met een kwartaalomzet van €560 miljoen (+36%) haalde het bedrijf het bovenste deel van de laatst afgegeven outlook. De marges lagen meer aan de onderkant door rap oplopende kosten van zowel onderdelen als personeel. Ook een minder gunstige omzetmix zou de marges wat drukken, aldus ASMI. Onderaan de streep resteerde een kwartaalwinst van €3,28 per aandeel (+48%).

Vanochtend was daar ook Besi (+1,5%) dat de boeken opende, maar die cijfers schepten een minder rooskleurig beeld. "De ontwikkeling van de orderintake bij Besi loopt heel anders dan bij ASML en ASMI, dat is even slikken", merkt Weeteling al gauw op.

"Er zijn ook een paar opstekers, maar de zwakke outlook maakt dat deze cijferpresentatie veel minder sterk is dan we verwacht hadden." De grote vraag is of dit een kort moment van zwakte is, of dat het langer gaat duren. U leest er alles over in de uitgebreide analyse van Besi.

Besi: Da's even slikken https://t.co/FIiJZHuxFJ #Besi #AEX #Beleggen #Aandelen

Analist Paul Weeteling had het druk, want ook Tesla (+7,3%) presenteerde nog 'prima cijfers', al worden deze overschaduwd door het nieuws dat de autobouwer 75% van zijn positie in bitcoin (-4,6%) van de hand heeft gedaan. Tesla ruilde de digitale munten om voor $936 miljoen. Reden zou de Chinese lockdown zijn waarvan de gevolgen moeilijk in te schatten zijn en er dus waar mogelijk risico afgebouwd werd.

"Het meest positieve punt uit de cijferrapportage is dat de fabrieken in Shanghai en Fremont de maand juni afsloten met een recordproductie en dat Berlijn en Austin ook langzaam op stoom komen. Tesla rekent dus op een sterk derde kwartaal dat het niveau van het eerste aanmerkelijk zal overtreffen", schrijft Weeteling in zijn analyse van Tesla. 

Tesla: Onderweg naar recordresultaten https://t.co/mNdZWTw9GW #Tesla #Beleggen #Aandelen

Morgen nemen analist Niels Koerts en marktcommentator Arend Jan Kamp plaats achter de microfoon om weer een gloednieuwe aflevering van de IEX BeleggersPodcast op te nemen. Zoals u gewend bent kunt u uw vragen weer achterlaten in de reacties hieronder.

De IEX BeleggersPodcast is gericht op gevorderde beleggers. Is deze nou nog net wat te hoog gegrepen, dan is wellicht onze gloednieuwe starterspodcast genaamd BeleggersBootcamp meer iets voor u. Samen met Niels Koerts maak ik deze laagdrempelige luistershow die mensen opweg helpt zelfverzekerd te beleggen. Hieronder vindt u de eerste aflevering waarin econoom en ondernemer Veronique Estié te gast was. En ja, dit was een stukje schaamteloze zelfpromotie.

De marktrentes dalen in de meeste landen. In Nederland loopt de tienjaarsrente met drie basispunten terug tot 1,54%. De enige stijger is Italië, dat met maar liefst veertien basispunten stijgt. Dit mede door het aftreden van Mario Draghi, die sinds februari vorig jaar premier was van Italië. Hij stond symbool voor stabiliteit en dus neemt zijn aftreden onzekerheid met zich mee waardoor de rentes daar stijgen. 

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Lid sinds: 08 okt 2011

Laatste bezoek: 21 jul 2022

Lid sinds: 01 mrt 2018

Laatste bezoek: 22 jul 2022

Lid sinds: 19 jul 2021

Laatste bezoek: 22 jul 2022

Lid sinds: 18 jun 2012

Laatste bezoek: 22 jul 2022

Lid sinds: 23 jun 2020

Laatste bezoek: 22 jul 2022

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Prijsstijging koophuizen vlakt af, maar in Flevoland stijgen ze nog flink door

Prijsstijging koophuizen vlakt verder af. Hoe zit het in jouw provincie?

Must read: ECB vol in de vakantie-obligaties

Goede tijden voor geduldige beleggers

ECB creëert een TiPI-schuiltent voor Italië

Rabobank kiest voor draai naar Amerikaanse inflatie-obligaties

Vertrek Draghi zet Europese obligatiemarkt extra onder druk

Moeten we ons schrap zetten voor de Presidential Cycle?

Crowdfunding en staatsgarantie: dit moet u weten

Zo hard zijn je kosten gestegen

Laat u uw geld liever niet wegsmelten? Luister dan hier naar BeleggersBootcamp.

SaxoInvestor biedt alles wat u nodig heeft om eenvoudig op één plaats te beleggen.

Voeg crypto aan je portfolio toe op Nederlands grootste exchange.

Doe de gratis pensioencheck: kom niet zonder geld te zitten.

Wereldwijd beleggen met TWS vanaf €0,01 en top beoordeelde klantenservice!

Beleg bij de grootste online broker tegen ongekend lage tarieven

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

Volg het laatste beursnieuws ook via onze socials:

Onze live-blog en vele andere artikelen zijn samen met het forum, de realtime koersen en de nieuwsbrieven gratis te lezen en dat betekent dat we afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten. Mede door het niet accepteren van onze cookies staat ons verdienmodel onder druk. Daarnaast kunnen wij de werking van onze website straks niet meer garanderen.

Wij zouden het enorm waarderen als u de cookies toch wilt accepteren, zodat wij deze content en diensten kunnen blijven aanbieden. Alternatief kunt u ook een IEX Premium abonnement nemen, dan kunt u advertentievrij op ons platform surfen en ons toch ondersteunen.

Privacy Settings Word Premium Lid

Namens de gehele redactie; bedankt!

d="scrollToTopButton" on="tap:top.scrollTo(duration=200)" class="scrollToTop">Top